Je bekijkt nu Voetbal en randzaken

Voetbal en randzaken

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Sport
  • Bericht reacties:0 Reacties

Grote voetbaltoernooien zorgen altijd voor ophef. Als er geen oogstrelend voetbal en verpletterende resultaten te bewonderen vallen, dan zijn er nog altijd de randzaken die de aandacht weten te trekken. Ieder groot toernooi wordt wat dat betreft gekenmerkt door karakteristieke momenten.

Zo begon het Nederlands elftal aan een unieke dans op de banken nadat ze het Europees Kampioenschap in 1988 winnend hadden afgesloten. De beelden van de bewegende visgraten op de oranje voetbaltenues worden bij ieder toernooi weer herhaald.

In 1978 scoorde Platini met een open brief aan de junta die in Argentinië het wereldkampioenschap voetbal organiseerde. Hiermee maakte hij een duidelijk statement en toonde hij zijn betrokkenheid met de politiek. Het werd hem niet in dank afgenomen, maar het sorteerde wel effect.

Deense selectie

Het mooiste verhaal is wellicht die van de Deense selectie. Doordat in 1992 in voormalig Joegoslavië de burgeroorlog uitbrak, werd de vervanger Denemarken opgeroepen. Het verhaal ging dat ze van de camping waren weggeplukt alwaar ze vakantie hielden. In werkelijkheid waren ze gewoon in training omdat ze al rekening hielden met een eventuele deelname aan het toernooi.

Dit zou nooit zo’n succesverhaal zijn geworden als Denemarken niet alle favorieten achter zich gelaten had en het toernooi winnend wist af te sluiten. De voetbalkleding was rood en wit. De supporters zongen daarom naar Engels voorbeeld, we are red, we are white, we are danish dynamite. Deze verpletterende slogan wordt nog steeds gezongen.

Grote en fotogenieke voetballers als Diego Maradonna wisten de kijker altijd te boeien. Op het WK in 1986 maakte hij een onuitwisbare indruk door zijn fantastische acties die Argentinië de wereldtitel opleverden. In 1990 was hij ondanks de verloren finale de ster vanwege zijn spontane huilbui. In 1994 viel hij vooral op bij een wilde juichactie na een doelpunt.

Vuvuzela

Tijdens het wereldkampioenschap voetbal in 2010 in Zuid-Afrika was het een muziekinstrument dat alle aandacht kreeg. De vuvuzela is een toeterachtig instrument dat een geluid maakt als bijengezoem. De wedstrijden kregen hierdoor een ander karakter dan normaal.

Gedurende het laatste EK voetbal waren het vooral de sterren die de sponsorproducten becommentarieerden. Het gaat dan voornamelijk over drankjes die ze wel of niet lustten. Waarschijnlijk blijft dit ook weer langer hangen dan dat mooie doelpunt dat in de finale gescoord werd.

Dat is het voetbal, de verhalen om de wedstrijden heen zijn minsten zo belangrijk als het voetbal zelf. Het is een vorm van moderne mythologie. Het maakt allemaal onderdeel uit van de dans rond de bal, waarbij voetbaltenues de man maken.

Geef een reactie