Je bekijkt nu Welke spieren gebruik je bij het zwemmen?

Welke spieren gebruik je bij het zwemmen?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Sport
  • Bericht reacties:0 Reacties

Naast dat zwemmen goed is voor je conditie, train je er ook nog verschillende spieren mee. Zwemmen is een van de weinige sporten waarmee je alle grote spiergroepen traint. Bij elke zwemslag train je weer een andere spiergroep. Lees snel verder om erachter te komen welke spieren je traint tijdens de borstcrawl, rugcrawl, vlinderslag en schoolslag.

Borstcrawl

Bij borstcrawl draai je de romp voor een langere slag waarbij je rechte en schuine buikspieren gebruikt. Tevens gebruik je jouw schouderspieren, borstspieren en hoge rugspieren. In de benen en armen worden verschillende spiergroepen gebruikt en bij het draaien en stabiel houden van je hoofd gebruik je de nekspier. Tot slot heb je de heupspieren nodig om een trap te kunnen maken.

Rugcrawl

Net zoals bij de borstcrawl worden bij de rugcrawl de rechte en schuine buikspieren gebruikt. Dit gebeurt om dezelfde reden: om de draaien van de romp tijdens de zwemslag mogelijk te maken. Voor een stabiele ligging in het water zijn nekspieren en hoge rugspieren belangrijk. Tijdens de rugcrawl worden ook de middelste bilspier en het middelste deel van je bovenbeenspieren getraind.

Vlinderslag

Tijdens de vlinderslag gebruik je veelal je bovenlichaam. Bij het omhoog komen uit het water gebruik je core spieren uit de buik en de rug. Je benen maken een soort golfbeweging waarbij de bilspieren, bovenbeenspieren en kuiten worden getraind. De vlinderslag is voortgekomen uit de schoolslag, waardoor de gebruikte spieren overeen zullen komen.

Schoolslag

Om tijdens de schoolslag je lichaam stabiel te houden in het water wordt de lange rugspier gebruikt. De kleine en grote borstspieren worden ook veelvuldig gebruikt tijdens deze zwemslag. Net zoals bij de vlinderslag worden je bil- en bovenbeenspieren getraind, voornamelijk door de trapkracht. Tevens gebruik je jouw kuiten en voetspieren.

Zwemspa

Wil je thuis je spieren trainen maar tegelijkertijd ook ontspannen? Koop dan een zwemspa bij Elite Wellness. Een zwemspa is een combinatie tussen een Jacuzzi en een zwembad. Door de stroming moet je veel inspanning leveren om er tegenin te kunnen zwemmen. Ook kan je na een intensieve training relaxen in het Jacuzzi gedeelte. Er zijn veel verschillende zwemspa’s te koop en welke geschikt is voor jou is onder andere afhankelijk van de ruimte in jouw tuin. Je zal hoe dan ook genieten van de zwemspa.

Geef een reactie