Je bekijkt nu Welke problemen kun je hebben met je ogen?

Welke problemen kun je hebben met je ogen?

Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, gebruik je je ogen om te kunnen functioneren. Ze helpen je beschermen voor gevaarlijke situaties, ze laten je al het moois van de natuur zien en ze zorgen ervoor dat je je werk goed kunt uitvoeren. Maar wat nu als dat niet meer zo vanzelfsprekend is? Wat kun je allemaal voor problemen krijgen met je ogen? We zetten een paar dingen op een rij.

Verschil tussen oogziekte en oogklachten

Om maar direct met het slechte nieuws te beginnen, een oogziekte kan iedereen krijgen. Als dat zo is, wil het natuurlijk zo snel mogelijk behandelen om zoveel mogelijk van je zicht te behouden. De drie meest voorkomende oogziektes zijn:

Staar

De officiële benaming van staar is cataract. Het is één van de bekendste oogziektes. Bij staar is de ooglens vertroebelt, waardoor de scherpte van het zicht afneemt.

Maculadegeneratie

Dit is een aandoening van het centrale deel van het netvlies. Je hebt bij maculadegeneratie een donkere vlek of soort van waas middenin het je gezichtsveld.

Glaucoom

Bij een glaucoom is er een beschadiging van de oogzenuw. De buitenste delen van je gezichtsveld verdwijnen. De oorzaak is meestal een verhoogde oogdruk.

Droge ogen

Je kan ook last hebben van droge ogen en dit kan diverse oorzaken hebben. Om een correcte diagnose te krijgen kun je terecht bij de specialisten Floaterlaser.com (OMC Amstelland, oogheelkundig medisch centrum). Je kan vervolgens geholpen worden aan dit euvel.

 

Er is echter niet altijd sprake van een ziekte. Sommige oogproblemen zijn meer oogklachten dan ziektes. Niettemin erg vervelend. Doordat ogen erg gevoelig zijn, komen oogklachten erg vaak voor. Sommige klachten zijn onschuldig, maar bij andere klachten moet je alert zijn en een arts raadplegen.

Zijn deze oogklachten onschuldig of niet?

Zo zijn klachten als computerogen, droge ogen, vermoeide ogen en een tillend ooglid relatief onschuldig. Op het moment dat je anders gaat zien, is het wel heel belangrijk om actie te ondernemen.

Op het moment dat je vlekken, flitsen of sterretjes gaat zien, of dubbel of wazig gaat zien, dan is het goed om contact op te nemen met een oogarts. Deze kan beoordelen of er ingegrepen moet worden en of er eventueel een andere afwijking zoals bijziendheid of verziendheid als oorzaak onder ligt.

Geef een reactie