Loop jij al een langere periode rond met een pijnlijke schouder en beheerst dit inmiddels jouw dagelijks leven op een negatieve manier? Dan doe je er verstandig aan om een afspraak te maken bij jouw huisarts. Deze specialist kan jou uiteindelijk doorverwijzen naar het ziekenhuis waar een orthopedische chirurg graag de oorzaak van jouw klachten achterhaalt. In vrijwel de meeste gevallen is het noodzakelijk om een kijkoperatie te ondergaan. Heb jij dit in samenspraak met jouw orthopedische chirurg besloten? Dan is het wellicht geruststellend om te weten wat je nou precies te wachten staat. Lees daarom snel verder, want wij vertellen je in dit artikel graag hoe een schouderoperatie uitgevoerd wordt.
Denk hierom op de dag van de operatie
Net als alle andere operaties zijn er bij een kijkoperatie van de schouder een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Om het overzichtelijk te houden vind je hieronder een opsomming:
- Zorg voor een schone huid en vermijd wondjes;
- Draag vooral losse kleding die over het verband gaat;
- Regel vervoer naar huis voor na de ingreep. Een kijkoperatie van de schouder wordt namelijk niet altijd in dagbehandeling gedaan;
- Wees nuchter voor de schouderoperatie;
- Neem een recente medicijnenlijst mee;
- Bij bloed verdunnende middelen als Ascal of Sintrom hoor je van de orthopedische chirurg wanneer je hiermee moet stoppen.
Het uitvoeren van de kijkoperatie aan de schouder
Tijdens het uitvoeren van de kijkoperatie lig je op de operatietafel in een halfzittende houding of op je zij. Daarna word je arm steriel ingepakt en opgehangen aan een gewicht om een goede stand van jouw arm te bereiken en ruimte te creëren voor de ingreep. Toch wordt deze procedure niet altijd gedaan. De orthopedische chirurg maakt een aantal kleine sneetjes van ongeveer 1 centimeter. Door het eerste sneetje gaat de arthroscoop, oftewel de camera, waardoor het inwendige van jouw schouder zichtbaar wordt op een beeldscherm. Of een verdere operatieve ingreep mogelijk is, hangt af van de afwijkingen die de orthopeed aantreft. Meestal kan de afwijking die gevonden wordt direct worden geopereerd om je te verlichten van je pijn.
Hoe gaat het verder na de operatie?
Zodra de operatie is afgerond, dan worden alle kleine sneetje gehecht of met een pleister afgeplakt. Dit wordt gedaan door een drukverband aan te leggen. Hierna word je naar een uitslaapkamer gebracht om weer bij te komen waarna je vervolgens naar de verpleegafdeling wordt gebracht. Wanneer jij je prima voelt dan is het tijd om naar huis te gaan. Toch is dit niet altijd direct mogelijk, omdat het tijdstip het niet toelaat.
Na de kijkoperatie krijg je nog van de orthopedische chirurg te horen wat hij of zij heeft gezien en wat eraan gedaan is om jouw klachten te verhelpen. Bovendien word je direct geïnformeerd over de benodigde pijnmedicatie en krijg je instructies mee over wat je allemaal wel en niet mag doen. Voordat je echt naar huis mag, komt een fysiotherapeut langs om nog enkele oefeningen te doen. Op die manier ben je ervan verzeker dat je gezond en vitaal het ziekenhuis in Groningen verlaat!